maanantai 30. toukokuuta 2016

Voi hyvin

Työhyvinvoiti

Työhyvinvointi koostuu työn mielekkyydestä, terveydestä, turvallisuudesta ja omasta hyvinvoinnista. Lähihoitajan työ on usein rankkaa ja uuvuttavaa, jo senkin takia kun se on yleensä vuorotyötä. Se voi kuormittaa fyysisesti ja psyykkisesti eli kehoa ja mieltä. Lähihoitaja voi työskennellä monella eri sektorilla. 
 

 
 


Vanhustyön parissa esimerkiksi potilassiirrot ovat raskaita, vaikka käytettävissä olisikin apuvälineitä ja useampia hoitajia. Vanhustyö on myös henkisesti raskasta, sillä näkee osan asiakkaista kärsivän, eikä pysty auttamaan heitä. Päihdetyö parissa työskenteleminen on myös raskasta, koska se vaatii hyviä vuorovaikutustaitoja, pitkäjänteisyyttä ja kykyä sietää pettymyksiä. Päihdeasiakkaiden kanssa voi helposti tulla takapakkia ja he voivat olla agressiivisia. 


Työturvallisuus on tärkeä osa työhyvinvointia. Lähihoitaja on työssään mahdollisesti kosketuksissa vaaratekijöitä tuottaviin esineisiin, joten hänen tulee osata toimia esineiden kanssa turvallisuus ohjeiden mukaisesti. Riskitekijöitä tuottavia esineitä, joiden kanssa tulee olla tarkkana ovat esimerkiksi neulat ja muut pistovälineet. Lähihoitajan tulee muistaa myös käyttää oikeita suojavälineitä, kuten hanskoja, sisäkenkiä ja essuja. 



Työ pitäisi pitää erillään vapaa-ajasta, koska se kuormittaa mieltä ja työtä ei jaksa siten tehdä. Vapaa-ajalla tulisi osata rentoutua ja palautua. On todella stressaavaa tuoda työasiat kotiin. Jotta työlaadukkuus säilyisi ei myöskään saisi tuoda kotiasioita työpaikalle. Työn pitää olla mielekästä, jotta työmotivaatio säilyisi ja jaksaisi tehdä sitä. Työ tulisi siis valita oman mielenkiinnon mukaisesti eikä saatavan palkan mukaa. Lähihoitajana sinulla tulisi olla niin sanotusti kutsumus työhön eli halu auttaa ihmisiä eri elämän vaiheissa. 



Työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi kannattaisi pitää fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia taitoja yllä. Omasta terveydestä tulisi huolehtia pitämällä terveellisiä elämäntapoja yllä liikkumalla ja syömällä hyvin. Sosiaalisia suhteita tulisi olla myös muualla kuin työpaikalla, jotta järki pysyisi mukana tässä touhussa. Työn ollessa rankkaa täytyy osata myös irrottautua arjesta ja juhlia välillä kunnolla. 
Lähihoitajan työ on ihanaa, koska siinä tapaa uusia ihmisiä, jotka ovat jokainen omanlaisensa  
Persoona. Vaikka työ onkin rankkaa on siinä myös siis hyvät puolensa. Koska rankka työ vaati rankat huvit ovat hoitsut parhaita bilettäjiä ikinä. 

Salla & Sofia
               Etiikka sosiaali- ja terveysalalla 
 
 
Lähihoitajan toiminta perustuu ammatillisiin arvoihin. Työtä ohjaavat keskeiset periaatteet, jotka ovat itsemääräämisoikeus, elämän ja ihmisarvon kunnioittaminen, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, joihin perustuu alan ammattietiikka. 
Lähihoitajaksi sopiva ihminen omaa empatiakykyä, rehellisyyttä ja luotettavuutta, sekä hän välittää aidosti ihmisistä. 
Työtehtävissä sosiaali- ja terveydenhuollossa kohdataan kysymyksiä oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta. Jotta lähihoitaja pystyy vastaamaan näihin kysymyksiin, on hänen tärkeää tunnistaa toimintaa ohjaavat arvot, periaatteet ja päämäärät. Etiikka antaa pohjan eettiseen pohdintaan ja päätöksentekoon, mutta aina kaikkiin eettisiin kysymyksiin ei löydy valmista ratkaisua. 
Näiden eettisten ohjeiden tarkoituksena on auttaa löytämään yleisesti hyväksyttäviä periaatteita ja oikeita toimintatapoja suhteessa asiakkaaseen, suojella niin hoitajaa kuin asiakasta. 
Lähihoitajan työ perustuu erilaisiin lakeihin ja säädöksiin, joita tulee noudattaa. Työntekijällä on velvollisuus kohdella potilaita ja asiakkaita tasa-arvoisesti riippumatta asiakkaan iästä, kulttuurista, sukupuolesta tai ihon väristä riippumatta. 
 
Esimerkkejä joissa lähihoitajan eettiset periaatteet eivät ole toteutuneet: 
Asiakas on pyytänyt päästä vessaan ja hoitaja on sanonut, että tee tarpeet vaippaan. 
Asiakas on halunnut käydä illalla suihkussa, mutta hänet on viety sinne aamulla. 
Asiakkaasta on puhuttu epäkunnioittavaan sävyyn ja omainen on ollut esim. Suihkuverhon takana kuulemassa tämän.  
 
Alla olevasta linkistä pääset Superin työryhmän tekemälle sivulle, josta löydät lähihoitajan omat eettiset ohjeet: https://www.superliitto.fi/viestinta/esitteet/ 
 

Kuva
 Salla & Anni                                                              

Lähihoitajan arki, Mira & Lotta

Moikka! 
 
Olemme toisen vuoden lähihoitajaopiskelijoita, päädyimme opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa, koska se on kiinnostanut meitä jo pienestä pitäen. Olemme olleet tyytyväisiä valintaamme, alalla työskentely kiinnostaa todella vielä parin vuoden opiskelunkin jälkeen.  
Meillä on takana kolme työssäoppimista takana, päiväkotimaailmassa sekä vanhusten parissa. Työssäoppimisjaksoilta on opittu paljon uutta, ne ovat myös poikineet niin keikka- kun kesätöitäkin.  
 
 Lähihoitajana työskentely / opiskelu on mielestämme toisinaan hyvin raskasta, niin fyysisesti kun psyykkisestikin.  
Opiskelu on monipuolista, paljon erilaisia kursseja ja opiskelumuotoja, joka elävöittää opiskelua ja pitää mielenkiinnon yllä. 
 Koulussamme tehdään paljon ryhmätöitä, työskennellään yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa, on myös käytännöllistä tekemistä, harjoitellaan esimerkiksi potilassiirtoja, ergonomista työskentelyä, erilaisia hoitotoimenpiteitä, kuten vuodepesuja, katetrointia, limaimua, nenämahaletkun laittamista/käyttämistä, pistämisiä jne.  
Mukaan mahtuu myös äärimmäisen paljon teoriaopiskelua, joissa käsitellään laajasti eri näkökulmia hoitotyöhön liittyen esimerkiksi ihmisen anatomia, eri sairaudet ja niiden hoito, lääkehoito, ensiapu, hoitotyön etiikkaa ja kulttuuria. 
 
Lähihoitajaopiskelijan arki koostuu siis koulusta, jossa vietetään toisinaan hyvinkin pitkiä aikoja, meidän kohdallamme hyvin pitkästä ja puuduttavasta koulumatkasta, jota kertyy normaalina koulupäivänä monia kymmeniä kilometrejä ja pitkiä tunteja. Muutto koulun läheisyyteen on toisinaan käynyt mielessä, mutta toimeen ei ole koskaan tartuttu. Muuttoa on lähinnä säästelty ammattikorkeakoulu opintoja varten. 
Koulun päätteeksi kotiin jää usein kirjallisia tehtäviä tehtäväksi tai toisinaan tunteja korvataan etätehtävillä, joiden parissa loppupäivä saattaa vierähtää. Tässä kohtaa opiskeluja on myös usein keikkatöitä tarjolla, joita sitten tehdään usein jäljelle jääneellä vapaa-ajalla, se on ehdottomasti tämän alan opiskelun suurin plussa, sillä satunnainen työskentely opiskelun rinnalla edistää oppimista ja tuo paljon työkokemusta erilaisista työpaikoista, ja saahan siitä myös hieman taskurahaa!